Album van de Week van 11 tot 24 februari: Resist van Within Temptation! .....

Artiest van de maand april 2016

CALCULATED

Calculated bandfoto

Line-up: Maarten van Oostrum (vocals/keyboards), Merlijn van Oostrum (vocals/keyboards), Lars Jonker (bass), Ivar de Hoogt (drums)

Knallende drums, grommende baslijnen, psychedelische synths, meeslepende pianostukken, sfeervolle tweestemmige zang, stevige gitaarriffs, spacende soundscapes. Dit klinkt als een willekeurig lijstje, maar het zijn allemaal ingrediënten waarvan Calculated graag gebruik maakt om hun opwindende progressieve rock mee te creëren.

Dit is waar Calculated voor staat: progressieve rock, maar met een ruiger randje en met harde groovende ritmes, zo kenmerkend voor hardrockbands uit de jaren ’70. Prog is een muziekstijl die tegenwoordig weinig gebezigd wordt in Nederland maar het genre is nog steeds springlevend, getuige het succes van acts als Porcupine Tree, Steven Wilson, Muse en Tool. Wij van Calculated hopen deze toffe stijl van muziek ook weer in Nederland op te laten bloeien, of daar in elk geval een steentje aan te kunnen bijdragen.

profiel voor paginaDit doen we door pakkende songs te schrijven, waarbij goede opbouw en melodie niet uit het oog worden verloren. De grenzen en de wisselwerking tussen hard en zacht worden dikwijls opgezocht. De band bestaat al een aantal jaar en sinds 2010 is er sprake van een stabiele line-up. In die tijd zijn we een echte eenheid geworden, die ondertussen in heel Noord-Holland en ver daarbuiten, waaronder in Duitsland, heeft gespeeld. Daarnaast hebben we ook als support van Kayak opgetreden en voor honderden mensen in een grote theaterzaal gespeeld.

Nog steeds groeit de band in zijn muziek, wat ons steeds positievere reacties oplevert. In 2013 is de eerste prijs van Popmania in de wacht gesleept: een van de grootste bandwedstrijden in Noord-Holland met ruim 20 deelnemende bands. Een overwinning die naar meer smaakt. In de zomer van 2012 heeft Calculated een EP opgenomen met zes rockende tracks. Inmiddels hebben we ons weer verder ontwikkeld en zijn er nog 2 singles opgenomen: “We’re still here” en “A better man?”. Beide tracks leunen meer op zware synth- en gitaarklanken en laten een nog dynamischer geluid horen.

Dus laat je verrassen en meesleuren in de wereld van Calculated!

Meer info op: www.calculatedband.nl of www.facebook.com/calculatedband.

Calculated is voorgedragen als artiest van de maand door onze DJ-Afro. In elke live uitzending in april 2016 zal een nummer van ze worden gedraaid.